8 Ocak 2025 Çarşamba

Sınırlar...

 


Bu kitabı tesadüfen elime aldım okumaya başladım. Okuyanlar bilir; sınırlarla ilgili sorunu olan birisi ilk sayfalardan daha büyülenmiş gibi olur, okuması gerektiğini anlar 📚

Ben de okudum gelmiş geçmiş en sınır koyamayan bir Seçil olarak 🤷🏻‍♀️

Kitabı okurken anne -babamızla, çocuklarımızla, partnerimizle, arkadaşlarımızla her herkesle ilişkimizde günlük yaşantımızda yaptığımız sınır ihlallerini farkediyoruz.

Yalnız farkındalığım arttıkça kafamın içindeki muhalif ses daha sert konuşmaya başladı ve ben de onun etkisiyle daha gergin oldum.

Mesela; öfkeleniyorsak, bunu dile getirmemiz gerekmekteymiş öfke duyduğumuz kişiye, sorumluluğu almamız lazımmış öfkemizin
amaaaa
o alışılmış sessizlik/tepkisizlik, aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza beycilik, susuyorum ben, ve yine kafamdaki fütursuzca eleştiren/yargılayan o ses....

Daha da sert 🥺

Lütfen yanlış anlaşılmasın, 
çok doğru tespitler içeren, gerçekten yardımcı bir kitap lakin uygulaması, hayata uyarlaması zor, destek gerekli. Ki zaten kitapta da öyle diyor. 

✍🏻Biraz da alıntılar yapalım, bu uyarılar burada dursun.
İhtiyaç halinde okuruz, hatırlarız, toparlarız 🤘🏻

•Sorun, başkalarının sınırlarından ne kadar nefret eder ve direnirsek, başkalarına o kadar bağımlı olacağımızdır. Kendimizle ilgilenmek yerine, başkalarının bizimle ilgilenmelerini bekleriz.

•Başkalarınca denetlenmek, güvenli bir hapishanedir.

•Eğer öfkeliyseniz, birisi size karşı hatalı davranmış olsa da bu konuda bir şeyler yapmak sizin sorumluluğunuzdadır.

•Kırılmış duygular veya öfkeyle ilgilenmemek bir ilişkiyi öldürebilir.

•Bir kimseyle olan ilişkinizin başkalarıyla olan ilişkinizi etkilemesi, sınırlarla ilgili sorunlarınızın bulunduğunu kesin olarak gösterir, çünkü o kişiye hayatınızda gereğinden fazla güç veriyorsunuz demektir.

🪆

'Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı' kitabı hakkında






 Muazzez hanımla tanışmam üniversite birinci sınıfa dayanıyor; İktisat Sosyolojisi dersimizde Sümerli Ludıngırra kitabını okuyoruz bu şekilde öğreniyorum kendisini. 

(Farkındayım geç tanımışım kendisini)

Zaman içerisinde röportajlarına denk geliyorum, yazılarıyla karşılaşıyorum dergilerde vs.

Sonra bir gün sosyal medyadan kendisiyle hayat üzerine söyleşi yapılarak kitaplaştırılacağını okudum, çok heyecanlandım tabii... Örnek alınası, ibretlik neler anlatır diye meraklanmıştım. Bir de 1914 yılında doğmuş, Atatürkümüzle aynı yıllarda yaşamış oluşu da anlatacaklarına merakımı arttırıyordu doğrusu...

Büşra Sanay çeşitli konu başlıkları seçmiş, harika bir sohbet-kitap olmuş. Altını çizdiğim sayfalarla ve okuyup aileme anlattığım hikayelerle dolu bir kitap Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı.


Kitaptan bazı alıntılar

Hayatta en önemli mesele gerçek olabilmektir. ATATÜRK GERÇEKTİ.

Devrimlerimizin bize mesajı şudur: Kadın isterse, her şeyi başarabilecek güce ve kudrete sahiptir.

Saygı; bir yanıyla karşındakinin yaşamını, sen onaylamıyor olsan dahi, yargılamamak becerisidir.

Kendini değiştiremeyen hiçbir şeyi değiştiremez.

Hayatımı Muazzez Hanım gibi dolu dolu yaşamak en büyük arzum diyebilirim. Öğrenmeye devam etmek, üretmek, çocuklarıma iyi örnek olmak benim önceliğim.